Historisch Festival Raalte

De Stichting IJssellinie 

In NAVO verband werd van elk der lidstaten verwacht een redelijke defensie-inspanning te leveren. Nederland verkeerde in de fase van de naoorlogse wederopbouw en was daartoe nauwelijks in staat. Om toch een onverwachte Russische opmars een halt toe te roepen of in ieder geval te vertragen, werd een beproefd recept uit de kast gehaald: een waterlinie. Tussen Nijmegen en Kampen verrees de IJssellinie, een 120 kilometer lang en maximaal 10 kilometer breed obstakel in de vorm van onderwater gezet land (inundatie).

 

 

 
In de jaren rond 1830-1833 verwierf L. Bertolotto grote bekendheid met zijn bijzondere tentoonstelling van de "Industrious Fleas". Hij verbaasde het publiek in Londen, New York en Canada en de Victoriaanse maatschappij ontving ontzag als hij zijn kleine vlooien liet dansen en liet lopen in minuscule outfits.

De meeste vlooientheaters en vlooiencircussen stierven inmiddels uit.  Er zijn er nu nog maar enkelen over, maar bij ons kunt u nog terecht om deze nostalgische vorm van volksvermaak in vergane glorie te aanschouwen. In Entertainster's Vlooientheater van de Vergane Glorie ziet u het in volle glorie!

 

  

 

Roofvogelshow 

Valkerij is oorspronkelijk de kunst van het vangen en africhten van valken. Tegenwoordig wordt het gezien als het africhten van roofvogels ten behoeve van de jacht, hobby en beroep. Iemand die de valkerij beoefent is een valkenier. Men is pas valkenier als men de kennis en ervaring heeft om een roofvogel zodanig te trainen dat deze op conditie is en in staat is prooi te bemachtigen.Valkerijrijssen komt tweede paasdag naar het Historisch Festival Raalte om een te gekke roofvogelshow te geven. Vooral kinderen zullen bij de show betrokken worden. Komt dat zien.


     


Werkgroep Eerste Boerenoorlog Zuid-Afrika

Deze groep beeldt een klein kampement uit ten oosten van Pretoria, bij het Rooihuiskraal: een lokale boerderij waar men de wacht houdt tegen mogelijke Britse agressie.

Ze laten hun dagelijkse bezigheden in hun bestaan zien zoals wapens poetsen, pijp roken, hout hakken/ vuur maken, koken in traditionele gietijzeren Zuid-Afrikaanse ketel, spelletjes spelen (dammen, stoktrek) patrouille lopen enz enz. Dit alles historisch verantwoord.

 

 

Meccano en Marklin

 
Deze twee roemruchte merken hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. In Raalte laat Groninger Henk Sloots onder meer modeltreinen, een Cake-walk, de Eifeltoren een een reuzenrad zien. Voor iedereen die vroeger zelf met Meccano of Marklin bezig was als klein jongetje (of meisje natuurlijk). Het gaat van kwaad tot erger nu ik weer meer tijd heb, zo zegt hij zelf……U bent gewaarschuwd.