Historisch Festival Raalte

2e Bataillon Grenadier Compagnie

Het 2e Bataillon Grenadier Compagnie is een re-enactmentvereniging die burgers en soldaten uit de periode van de Bevrijdingsoorlog in Nederland, 1813-1815, uitbeelden. Een militair bivak ten tijde van de Slag bij Waterloo wordt uitgebeeld, evenals wat burgerij. De geschiedenis komt op indrukwekkende manier tot leven.

De Napoleontische Tijd, ook wel de "Franse Tijd" genoemd, is een relatief onbekende periode in de Nederlandse geschiedenis. Toch was dit een zeer bepalende periode, waarin ons land na een mislukte revolutie (1787) maar liefst vier keer van staatsvorm veranderde. Van een Republiek werd ze een Monarchie, -terwijl dat toch vaak andersom gaat! Een belangrijk hoofdstuk is de Bevrijdingsoorlog, die in november 1813 begon met de Slag bij Waterloo, waar Napoleon definitief werd verslagen, kwam een einde aan de Franse dreiging en was Nederland wederom een zelfstandige staat. Hier vindt u korte beschrijvingen van de belangrijkste gebeurtenissen.

 

 


Legio Secvnda Avgvsta

Dit is een levende geschiedenis groep die het Romeine en inheemse leven uitbeeld van de eerste honderd jaar na Christus. De kracht van Legio Secunda Augusta is zijn diversiteit. De groep heeft niet alleen militairen die u het Romeinse soldaten leven laten zien, maar ook burgers met hun bezigheden als, leer bewerken, kleding maken, koken, mozaiek leggen, masseren etc. En naast herkenbare Romeinse Legionairs en de Romeinse Legerarts, bestaat de militaire afdeling ook uit Auxilia, oftewel de hulptroepen die uit onze regio kunnen komen, maar ook uit de vele andere windstreken van het Romeinse rijk, zoals de Kelten, Germanen en de Persen.

 

  

 

De Gjallar Vikings

Deze groep enthousiaste Vikingen laten op het oude erf hun ambachten en Vikinggevechten zien, naast het alledaagse leven uit de periode 700 n.chr. tot 1066 n.chr. de slag bij Hastings. Zij willen u dan ook graag kennis laten maken met het dagelijks leven uit die tijd, van de ambachten tot het zwaardvechten. Zij bestaan uit een enthousiaste groep mensen, allen met een passie voor de Viking periode en hopen dat u na het bezoek aan het Historisch Festival Raalte zo enthousiast bent geworden dat ook u zich aansluit bij de Gjallar Vikings.

 


Rondreizende huurlingen die hun zwaard aanbieden aan de hoogste bieder. Daarnaast laten zij ook dingen uit het kampleven zien, zoals koken.

  

 

 

De Mac-Carraigs zijn een levende geschiedenisfamilie uit de 18e eeuw. Ze zijn van Schotse komaf maar leven al jaren Nederland. In historisch correcte kleding leven zij zo waarheidsgetrouw mogelijk in een historisch kampement. Het reizen zit ze in het bloed, vandaar dat ze nijverheden beoefenen waarvoor ze hun spullen eenvoudig kunnen meenemen. Water is zelden schoon, daarom is bier brouwen van levensbelang.

 

 

 

 

Werkgroep Eerste Boerenoorlog Zuid-Afrika

Deze groep beeldt een klein kampement uit ten oosten van Pretoria, bij het Rooihuiskraal: een lokale boerderij waar men de wacht houdt tegen mogelijke Britse agressie.

Ze laten hun dagelijkse bezigheden in hun bestaan zien zoals wapens poetsen, pijp roken, hout hakken/ vuur maken, koken in traditionele gietijzeren Zuid-Afrikaanse ketel, spelletjes spelen (dammen, stoktrek) patrouille lopen enz enz. Dit alles historisch verantwoord.

 

 

Touwslagers Gilde Alkmaar

Het gilde slaat demonstratief touw met garen van Vlas, Hennep, Sisal, Jute of Wol. Geheel verantwoord materiaal voor levende geschiedenis. Denk aan lont voor kaarsen, scheerlijnen voor tenten, lijnen voor toernooivelden, touw voor het knoopwerk voor messen en bekers, kannen, riemen en kledingkoortjes.

 

 

Ridders van Pendragon

Wat goed is komt van ver.............deze ridders van Rendragon komen vanuit Belgie om de periode van de vroege middeleeuwen tot aan de eerste kruistochten opnieuw in onze herinnering te brengen.

Het grote Romeinse Rijk stort in en valt door onderlinge strijd en verraad uit elkaar. De stammen van Europa moeten noodgedwongen op zoek naar grond, op zoek naar eten, op de vlucht voor de Hunnen en voor elkaar. Volkeren verdwijnen, versmelten of staan op.

 

 

Kruidenvrouwen/Heksen

Petunia Paardenbloem en Boterbloempje zijn twee kruidenvrouwen. Zij hebben altijd wel een remedie tegen de meest voorkomende kwaaltjes….van hersenspinsels, winderigheid, kaalheid en ingewandswormen tot blikseminslag, overal is wel een kruid tegen gewassen. En dit alles met een vette knipoog.  Zelfs tegen het 'kwade oog' schijnen er kruiden te zijn. En dat is maar goed ook, want geregeld worden zij voor heksen versleten.

 

 

 

Madamme de Pompadour

Op 29 december 1721 werd in Parijs een meisje geboren met de naam : Jeanne-Antoinette Poisson. Niemand had kunnen vermoeden dat juist dit meisje een belangrijk persoon zou worden aan het hof van Koning Lodewijk de 15de! Op haar 24ste kreeg zij van Lodewijk de 15de, de titel van Markiezin van Pompadour. Madame de Pompadour was een intelligente dame, zij was erg populair in de gegoede Parijse kringen. Bovendien had zij grote interesse in literatuur, amusement en oog voor de in die tijd florerende Rococo-cultuur. Haar gok- en speelwoede was legendarisch te noemen, maar niet uitzonderlijk voor die tijd……….

 

 

Stichting Amahran

Herbeleven van het alledaagse leven in al haar facetten door middel van demonstraties van de krijgskunst in zwaard- en bijlgevechten en boogschieten-oude ambachten zoals leerbewerking, smeedwerk, houtsnijden, wolbewerking, draadkunst en handwerktechnieken

 

 

 

De Stichting IJssellinie 

In NAVO verband werd van elk der lidstaten verwacht een redelijke defensie-inspanning te leveren. Nederland verkeerde in de fase van de naoorlogse wederopbouw en was daartoe nauwelijks in staat. Om toch een onverwachte Russische opmars een halt toe te roepen of in ieder geval te vertragen, werd een beproefd recept uit de kast gehaald: een waterlinie. Tussen Nijmegen en Kampen verrees de IJssellinie, een 120 kilometer lang en maximaal 10 kilometer breed obstakel in de vorm van onderwater gezet land (inundatie).

 

 

 

Middeleeuws Leven

Deze groep bestaat uit een groep vrijwilligers met een grote interesse in het leven ten tijde van het Bourgondische Nederlanden (14e en 15e eeuw). Zij willen deze periode uitbeelden door middel van levende geschiedenis, uitbeelden van historische gebeurtenissen of tijdvakken door middel van demonstraties van het dagelijks leven, zoals koken, eten, spelen, onderlinge twisten, gevangenschappen, kleding en handwerken. Verder beschikt men over replica's van authentieke attributen uit kasteelkerkers. Tevens wordt stilgestaan bij middeleeuwse mode, die ze zelf maken en dragen.

   

 

 

Het atelier van toen

Al jaren zijn ze van de partij op Historisch Festival Raalte: de handwerklieden van het Atelier van Toen. Als u iets wilt weten over middeleeuwse kleding, kunt u bij deze kleermakerij terecht. Het Atelier van Toen doet onderzoek naar middeleeuws textiel en maakt daarbij gebruik van bijvoorbeeld middeleeuwse manuscripten, grafbeelden en archeologische vondsten. Ze brengen vervolgens de geschiedenis tot leven door 500 jaar middeleeuwse mode zo waarheidsgetrouw mogelijk na te maken. Zij maken de kleding voor moderne middeleeuwers in binnen- en buitenland en voor diverse musea. Deze handwerklieden zijn van alle markten thuis en geven demonstraties in allerlei middeleeuwse technieken voor textiel bewerking: kaart- en kamweven, lusvlechten, borduren en meer. Kom dus zeker een kijkje nemen in de handelstent van deze middeleeuwers en vraag ze gerust het hemd van het lijf!


 



Deze middeleeuwse kaarsenmaker laat deze oude ambacht niet alleen aan het publiek zien, kinderen helpen ook een handje mee. Erg leuk en educatief.

 

  

 

De Middeleeuwse Viltkraam

In deze middeleeuwse kraam wordt van naturel wol hoeden en kragen gemaakt. De gehele dag vinden hier demonstraties plaats met vilten ( bloemen van naturel wol ) zodat iedereen het proces van begin tot eindproduct kan zien.  Als het weer goed is en niet te hard waait, zal de viltster bovendien wol gaan verven.